فهرست مطالب

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 72 (اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی خلیفه، قربانعلی ابراهیمی*، مهرداد چترایی عزیزآبادی صفحات 1-16
    هدف و زمینه

    هزار و یک شب یکی از متون کهن و کلاسیک فارسی است که بلحاظ گستردگی محتوایی و اشارات آن به مفاهیم ساده و درعینحال عمیقی که در طول تاریخ دغدغه بشر بوده اند، تا به امروز محل بحث و بررسی بوده است. تنوع محتوایی و مفهومی این اثر، زمینه ساز گسترده ترین بحثهای ادبی، الاهیاتی، فلسفی و نمادشناسانه از این اثر شده است. اما یکی از مفاهیمی که شاید چندانکه شایسته پردازش بوده، مورد اقبال قرار نگرفته، مسئله دگردیسی انسان بر اساس جادو و در راستای بلاگردانی در این اثر سترگ است. هدف مقاله حاضر بررسی نقش و کارکرد عنصر جادو و ارتباط آن با بلاگردانی در داستانهای هزار و یک شب است.

    روش مطالعه

    این پژوهش با رویکردی توصیفی -تحلیلی و با استفاده از روش گردآوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای انجام پذیرفته است.

    یافته ها

    مفهوم جادو از دیرباز در ادبیات روایی و اساطیر ملتها جایگاه ویژه ای داشته است. در این داستانها، بویژه گونه هایی که بشکلی سراپا خیالی، ایده دگردیسی انسانها را طرح می افکنند، رهیافتی بسوی ظرفیتهای غنی خیال پردازی در تقابل با پدیده های طبیعی قابل تصور است.

    نتیجه گیری

    در داستانهای هزار و یک شب حضور پررنگ مفهوم جادو سبب ایجاد تعلیقات داستانی و بعضا گره گشاییهایی بوده است. همچنین روند ساختاری مفاهیمی از قبیل جادو و بلاگردانی در هزار و یک شب بیش از آنکه این مفاهیم را در ساخت اسطوره ای معنا کند، آنها را در تاثیرات متقابل بر جهان اسطوره نشان میدهد.
     

    کلیدواژگان: جادو، بلاگردانی، هزار و یک شب، دگردیسی، اسطوره، افسانه
  • آزاده محسنی، محمدعلی آتش سودا *، سید محسن ساجدی راد صفحات 17-23
    زمینه و هدف

    جهان باورهای عرفانی بر اساس شناخت حاصل از شهود و تجربه حسی مبهم و درونی قرار دارد که دانش و زبان معهود قادر به بیان آن نیست. دانشی اشاری -نه توصیفی و غیرقابل تجربه- که ازطریق تجربه بدست می‌آید. از زمان پیدایش علوم قرآنی و حتی پیش از آن، عالمان دینی، مفسران، متکلمان، خطیبان، مجلس‌گویان، دراویش و اهل تصوف بخوبی با شیوه های بیان رمزی آشنا بوده اند. مهمترین شاخص اصلی اندیشه ها و باورهای عارف، تامل در زبان است و بهمین سبب اهمیت ویژه ای دارد. در زبان فارسی عارفان و صوفیان بسیاری برای رسیدن به درکی عمیقتر و هنریتر از کلام خدا دست به تفسیر عرفانی قرآن زده اند و در طی این مدت انواع گوناگون تفسیر شکل گرفته است که یکی از آنها تفسیر عرفانی کشف الاسرار میبدی است. در این پژوهش نوبت سوم کشف‌الاسرار از منظر لایه ها و شبکه های رمزی و لایه ای مورد بحث و بررسی قرار داده شده است و بر اساس الگوی رمزگان رولان بارت در سه لایه هرمنوتیکی، معنایی و نمادین ویژگیهای رمزی تفسیر عرفانی کشف ‌الاسرار در نوبت سوم تحلیل شده است.

    روش مطالعه

    این بررسی به شیوه توصیفی-تحلیلی بصورت مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته است.

    یافته ها

    در نوبت سوم کشف الاسرار میبدی انواع رمزگانی هرمنوتیکی، معنایی و نمادین تلاشی است برای تفسیر عرفانی آیات قرآن.

    نتیجه گیری

    بخش اعظم تفسیر کشف‌الاسرار در نوبت سوم اشاری و رمزی است؛ به عبارت دیگر میبدی در این قسمت میکوشد جنبه هایی خاص از پیام کلام را در لایه های زیرین آن، که پیوندی وثیق با سخن ادبی و رمزی دارد، واکاوی نماید. میبدی به کمک انواع رمزگان هرمنوتیکی، معنایی و نمادین با معانی پنهان کلام درگیر میشود.

    کلیدواژگان: کشف الاسرار، میبدی، نوبت سوم، رمز، نشانه شناسی لایه ای، رولان بارت
  • کاملیا محمدبیگی، امیرحسین ماحوزی، شهین اوجاق علیزاده صفحات 35-56
    زمینه و هدف

    مولانا عارفی است که در آثار خود، همه ‌جانبه موضوع انسان و انسان کامل را به بحث میگذارد. او در اشعارش به معرفی یک الگو برای کامل بودن و کامل شدن پرداخته است. مولانا با تامل بر زندگی معنوی و روحی بشر، برای سوق دادن او به کمال جایگاهی والا در عرفان اسلامی و ایرانی به خود اختصاص داده است.

    روش مطالعه

    این مقاله بر آن است تا با روشی توصیفی-تحلیلی به تطبیق نظریه های برتر کمال در علم روان‌شناسی و غزلیات شمس مولانا بپردازد و انسان کامل را در اندیشه مولانا در کنار روان‌شناسانی چون آلپورت، مزلو، راجرز، فرانکل، فروم، یونگ و پرلز بنشاند.

    یافته ها

    نتایج نشان میدهد در روند رسیدن به کمال اگرچه که وجوه تشابه بسیاری در دیدگاه های همه روان‌شناسان نامبرده و مولانا دیده میشود، مانند تحمل سختیها و گذر از بحرانها، توجه به نیازها و مشکلات دیگران، هم افزایی و بسیاری مولفه های دیگر اما از میان این نظریه پردازان، نظریات یونگ (29%) و فروم (22%) بیشترین شباهت و نظریات پرلز (4%) و راجرز (7%) کمترین نزدیکی را به عناصر و ویژگیهای «وصال به کمال» در غزلیات مولانا داراست.

    نتیجه گیری

    البته که مولانا در بستر عرفان ایران به مفهوم انسان کامل پرداخته، اما شیوه ای شخصی در نگاه روان‌شناسانه به انسان و سیر کمال او در تجربه های ناخودآگاه دیوان شمس دارد، که او را قابل مقایسه با روان‌شناسانی چون مزلو، یونگ و فروم میسازد.

    کلیدواژگان: روان شناسی نوین، روان شناسی کمال، انسان کامل، مولانا، غزلیات شمس
  • الهه جیهانی، احمدرضا یلمه ها *، مریم محمودی صفحات 57-76
    زمینه و هدف

    سلسله چشتیه از سلسله های مهم تصوف در ایران، افغانستان و هند است. کتاب تفسره الرموز امیر روپوش، از جمله آثار بزرگان این سلسله در قرن یازدهم و ترکیبی از نظم و نثر است. مثنویهایی که در این کتاب آمده است، برای مطالعه شعر فارسی در طریقت چشتیه اهمیت ویژه ای دارد. در این جستار کوشیده شده ضمن معرفی نسخه منحصر‌بفرد کتاب، به بررسی ویژگیهای فکری، زبانی و ادبی مثنویهای تفسره الرموز پرداخته شود.

    روش مطالعه

    این پژوهش از نوع بنیادی و نظری است که به روش توصیفی-تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای و فیش‌برداری انجام پذیرفته است. جامعه آماری آن، مجموعه ابیات مثنویهای تفسره الرموز است که جمعا 1277 بیت است.

    یافته ها

    براساس یافته های این پژوهش، در سطح فکری توجه به توحید و وحدت وجود و ارتباط وجودی شیخ با خدا، کاربرد گسترده اصطلاحات عرفانی و فلسفی و کاربرد مفاهیم مغانه و بزمی از مهمترین ویژگیهای فکری مثنویهای تفسره الرموز است. در سطح آوایی و واژه ها نیز تخفیف واجها و هجاها، کاربرد گسترده واژه ها و ترکیبات عربی، ساخت ترکیبات بدیع، و کاربرد انواع جناس و موازنه و ترصیع اصلیترین ویژگیهای سبکی ابیات متن است. همچنین مهمترین ویژگیهای ادبی مثنویهای تفسره الرموز کاربرد قابل توجه تشبیه، استعاره های مکنیه و استعاره در فعل (تصاویر پویا) و نیز کاربرد انواع تکرار واژه (ردیف، تشابه الاطراف، طرد و عکس، ردالصدر علی العجز و...) است.

    نتیجه گیری

    باآنکه برخی از این مثنویها در اوزان متفاوتی سروده شده است، اشتراکات سبکی آنها نشان میدهد این ابیات از خود مولف است. در این مثنویها اگرچه کاربرد تصاویر و صور خیال پربسامد نیست، از تصاویر پویا و دارای حرکت و حیات استفاده شده است؛ همچنین ترکیبهای بدیع و موسیقی غنی واژه ها و الفاظ (از راه تکرار واژه ها و واجها) اهمیت سبکی ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: نسخه خطی، سبک شناسی، چشتیه، امیر روپوش، تفسره الرموز
  • زهرا بیرامی، محمد حجت، مجید حاجی زاده صفحات 77-99
    زمینه و هدف

    حماسه های دینی از نظر موضوع زیرمجموعه حماسه های تاریخی محسوب میشوند و قدیمیترین آنها، منظومه «علی‌نامه»، سروده «ربیع» است. در این مقاله به بررسی ویژگیهای سبکی این اثر در سه حیطه زبانی، ادبی و فکری پرداخته میشود.

    روش مطالعه

    این مقاله براساس مطالعات کتابخانه ای و به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    منظومه حماسی-دینی علی‌نامه توسط شاعری با نام یا تخلص «ربیع» سروده شده است. این منظومه در بحر متقارب و در 11220 بیت و در موضوع مناقب و مغازی علی بن ابی‌طالب در جنگ با ناکثین و قاسطین است. گوینده آن که به تصریح متن کتاب، متولد 420 هجری است، این منظومه را در سن 62 سالگی و در 482 هجری به احتمال قریب به یقین در خراسان و شاید در ناحیه بیهق و یا جرجان قدیم منظوم کرده است و آن را به یکی از اشراف سادات عصر، یعنی «علی بن طاهر عریضی» از سادات ناحیه تقدیم کرده است. این منظومه، در سال 1379، به همت شفیعی کدکنی به جامعه ادبی کشور معرفی شده است.

    نتیجه گیری

    مختصات سبکی این اثر بلحاظ زبانی، همان مختصات فارسی کهن یا سبک خراسانی است. از نظر لغوی، این منظومه گنجینه ای است از واژگانی که امروز مهجور مانده اند. همچنین بعلت موضوع خاص منظومه، لغات عربی با بسامد قابل توجهی وجود دارد. در سطح ادبی بارزترین صورتهای خیالی و صنایع ادبی، اغراق و تشبیه هستند. در ساختن تصاویر تشبیهی و استعاری از عناصر محسوس و مادی همچون عوامل طبیعی و حیوانی استفاده شده است. در بخش محتوایی، غالب مضامین این منظومه، بر درونمایه های مذهبی خصوصا تبلیغ مذهب تشیع استوار است. سراینده این منظومه، با اینکه به توصیف میدانهای نبرد دلاوران عربی پرداخته، بعلت توجه و تعلق خاطری که به شاهنامه داشته، غالبا از شاهنامه به اشکال گوناگون تقلید میکند و حتی لغات و تعبیراتی را که نشان‌دهنده اشاره به ایران باستان و زمینه فرهنگی شاهنامه است، در اثر خویش وارد ساخته است.

    کلیدواژگان: علی نامه، ربیع، حماسه دینی، سبک شناسی، سطح زبانی، سطح ادبی، سطح فکری
  • نرگس خانی، عنایت الله شریف پور، علی اصغر باباصفری صفحات 101-118
    زمینه و هدف

    نیایش در تمام فرهنگهای بشری و ادیان و مذاهب جهان جایگاه خاصی دارد و تاثیر آن بر روح و روان و آرامش انسان امری مسلم است. شاعران ادب فارسی نیز بعنوان دارندگان روحهای لطیف و حساس در لابلای ابیات خود، نیایشهایی نغز و دلنشین گنجانده اند که از عمیقترین بخشهای آثارشان است. در این مقاله به بررسی نیایشهای موجود در مثنوی معنوی با تاکید بر تاثیر و سهم موضوع عشق در نیایشهای این اثر پرداخته شده است.

    روش مطالعه

    این مقاله براساس مطالعات کتابخانه ای و به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام شده است. به این ترتیب که پس از مراجعه مستقیم به مثنوی معنوی و استخراج ابیات مربوط به نیایش، با تفکیک و دسته بندی آنها و سپس با رجوع به منابع مربوط، به تجزیه و تحلیل آنها پرداخته شد. جامعه آماری این پژوهش بر نیایشهای مثنوی معنوی، شش دفتر مثنوی معنوی اوست.

    یافته ها

    موضوع نیایش در شش دفتر مثنوی بصورت پراکنده وجود دارد که بسامد آن در دفتر دوم بیشتر است. اگرچه موضوع نیایش از نوع غنایی محسوب میشود، اما اکثر نیایشهای مولانا در مثنوی به شیوه غیرعاشقانه و از زبان شخصیتهای داستانی و در خدمت تعلیم و اندرز هستند؛ اصول و آداب نیایش را آموزش میدهند و اصولا در جایگاه ادب تعلیمی جای میگیرند و بسامد کمی از نیایشها، که آنها را نیایشهای عاشقانه مینامیم و بیشتر از زبان خود مولانا بیان شده اند، در جایگاه ادب غنایی قرار دارند.

    نتیجه گیری

    نیایش در مثنوی به سه دسته تعلیمی (درخواستی)، محض (عاشقانه) و فنا (خود خداوند) تقسیم میشود. در نیایشها و حکایات تعلیمی، شخصیتهای حکایتها، برای رفع حاجات خود اقدام به نیایش میکنند، اما در نیایشهای محض (عاشقانه) بیان حاجات کمتر دیده میشود و نیایش با معبود در شکلی عاشقانه و گفتگوی دوستانه و دوطرفه دیده میشود. در نیایش فنا، نیایشگر عاشق در وجود خداوند فانی شده و در این مقام دعاگو و اجابت‌کننده دعا یکی میشود و آن خود خداوند است و به همین دلیل است که مولانا دعا و پرستش و مناجات را نیز به خداوند نسبت میدهد.

    کلیدواژگان: نیایش، عشق، مولانا، مثنوی معنوی
  • سکینه نعمتی، محمدرضا امینی صفحات 119-144
    زمینه و هدف

    مثنوی حماسی-تاریخی کمترشناخته شده «آشوب هندوستان» رزم نامه ای تراژیک از جنگ قدرت در خاندان گورکانی در واپسین سالهای زندگی شاهجهان بر بنیاد مشاهدات عینی و روایت «بهشتی شیرازی» است. این پژوهش تلاش میکند با معرفی جامع «آشوب هندوستان» -که تاکنون کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته- و واکاوی نگرش سراینده به رویداهای تاریخی، به این پرسش پاسخ دهد که برجسته ترین ویژگیهای سبکی و محتوایی منظومه در سطوح آوایی، واژگانی و بلاغی کدامند؟ تا با سبک شناسی اثر راه برای شناخت بهتر شاعر و اثرش هموار شود.

    روش مطالعه

    این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی ازطریق مراجعه به مراجع و منابع موجود و مرتبط با زندگی «بهشتی شیرازی» و ویژگیهای سبکی و محتوایی «آشوب هندوستان» صورت گرفته است.

    یافته ها

    این منظومه یکی از آثار ادبی تاریخنگاری در شبه قاره هند بر مبنای تلفیق تاریخ روایی و روایت ادبی مبتنی بر اندیشه و باورهای سراینده ای آگاه به تاریخ و فنون ادبی است. «بهشتی شیرازی» با آشنایی با فنون ادبی، حضور در دربار شاهجهان و مشاهده مستقیم رویدادهای تاریخی پایان عمر او، با تاریخنگری و تحلیل رویدادها، روایتی منسجم از بخشی مهم و حساس در تاریخ هند را در 17 واقعه با بیانی سلیس پیش روی خوانندگان به نمایش گذاشته است. شعر او ساده و روان اما منسجم و استوار است. طنین بحر متقارب در این مثنوی بخوبی به گوش میرسد. قافیه ها تداعی‌کننده فضا و مکمل لحن حماسی است. زبان سراینده حماسی، اما در مواردی بعلت ناهماهنگی با مضمون و محتوا به آفرینش فضای حماسی ختم نمیشود. گزینشهای واژگانی معنادار است و کلمات و ترکیبات حماسی در ارتقای بیان حماسی تاثیرگذارند. اگرچه حماسه جولانگاه صنعت‌پردازی نیست، استفاده از آرایه های ادبی با غلبه اغراق و تشبیه ضمن برجسته نمایی کلام سهم عمده ای در ایجاد پویایی و تحرک در منظومه دارند.

    نتیجه گیری

    تلفیق منسجم تاریخ روایی و روایت ادبی، افزایش موسیقی و آهنگین کردن کلام با استفاده از قافیه های اسمی، واژگان و ترکیبات سازگار با بیان حماسی، تضعیف صلابت زبان حماسی با ردیفهای فعلی، بسامد کم صدامعنایی حاصل از واج آرایی، ایجاد وحدت شکلی و هارمونی کلمات با استفاده از تکرار و جناس، انسجام و استواری کلام، استفاده از ابزارهای تصویرآفرین اغراقهای مصور، تشبیهات محسوس، استعاره ، کنایه های اسنادی، تلمیحات اسطوره ای، ساقی‌نامه سرایی، اخلاق مداری و اندرز از محوریترین ویژگیهای سبکی و محتوایی این مثنوی است.

    کلیدواژگان: آشوب هندوستان، بهشتی شیرازی، سبک شناسی، حماسه تاریخی، عصر شاهجهان
  • علیرضا پیمان، سید مرتضی میرهاشمی، حسین بیات صفحات 145-166
    زمینه و هدف

    منظومه داستانی هفت پیکر چهارمین اثر حکیم نظامی گنجوی، شاعر توانای قرن ششم هجری، است. موضوع اصلی این اثر داستان زندگی بهرام گور، از تولد تا ناپدید شدن اوست، به همراه داستانهای متنوع و گوناگونی که در آن آمده و از جمله این داستانها هفت افسانه ای است که از زبان هفت شاهدخت بیان میشود. در این پژوهش، با هدف نشان دادن مهارت نظامی در داستان‌پردازی، مسئله «سرعت روایت» در این مجموعه داستان منظوم بررسی شده است.

    روش مطالعه

    این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است.

    یافته ها

    بررسی سرعت روایت برای آن است که نشان داده شود در یک اثر ادبی رویدادها و کنشهای داستانی در چه مدتی از زمان رخ داده و به تناسب هر یک از برهه های زمانی چه حجمی از داستان به آنها اختصاص یافته است.

    نتیجه گیری

    سرعت روایت در کل منظومه، متوسط است و مولفه های افزایش و کاهش سرعت روایت بشکل متوازن بکار رفته اند. هرچند تعدادی از عوامل کاهش سرعت در برخی داستانها بیشتر و در برخی کمتر است، با توجه به جنبه های هنری و زبان شعری این منظومه غنایی، لذت هنری حاصل از کاهش و افزایش شتاب روایت، به توازن و تعدیل داستان کمک کرده است.

    کلیدواژگان: نظامی، هفت پیکر، سرعت روایت، نظریه ژنت
  • میثم حنیفی، رحمت الله سیرت صفحات 167-186
    زمینه و هدف

    رازق فانی یکی از شاعران برجسته شعر معاصر افغانستان است که متاسفانه مانند اکثر شاعران هموطن خویش، در ایران چندان شناخته شده نیست. واکاوی و تحلیل همه سویه شعر فارسی در افغانستان یکی از زمینه های نسبتا مغفول در جامعه ادبی ماست. در این پژوهش که با هدف شناخت ویژگیهای سبکی شعر رازق فانی انجام شده است، تلاش شده با ارایه نمونه هایی از شعر فانی، باب آشنایی با این شاعر بزرگ افغانستانی برای علاقه مندان گشوده شود. همچنین شناسایی جایگاه شاعری رازق فانی در میان شاعران معاصر ادبیات فارسی از اهداف این پژوهش است.

    روش مطالعه

    پژوهش پیش رو، مطالعه ای نظری است. داده های آن به روش کتابخانه ای بدست آمده و به شیوه توصیفی-تحلیلی و ارایه آمار به انجام رسیده است. محدوده موردمطالعه، کتاب مجموعه اشعار رازق فانی است که به کوشش حفیظ شریعتی سحر در کابل به چاپ رسیده است. اشعار کلاسیک رازق فانی براساس روش سیروس شمیسا در سه سطح زبانی، ادبی و فکری سبک شناسی شده است.

    یافته ها

    برجسته ترین ویژگیهای زبانی شعر فانی عبارتند از بکارگیری واژه های عامیانه، واژه های کهن، انواع تکرار و قافیه های بدیعی. از برجستگیهای ادبی آن میتوان به بسامد بالای روش تناسب، انواع استعاره، تشبیهات تازه، انواع کنایه، سمبل، ارسال المثل و تلمیح اشاره کرد. مهمترین مشخصه های فکری شعر فانی عبارتند از: عشق به وطن، فراق و دوری از میهن، دردها و دغدغه های اجتماعی، گلایه و شکایت، اعتراض و انتقاد، مشکلات و گرفتاریهای دیار مهاجرت.

    نتیجه گیری

    از بررسیهای انجام‌ شده میتوان نتیجه گرفت که رازق فانی شاعری استاد است که بر اصول و قواعد شعر کلاسیک کاملا مسلط است و با زوایای مختلف شعر فارسی و سنن ادبی آشناست.

    کلیدواژگان: سبک شناسی شعر، رازق فانی، شعر معاصر افغانستان، سطح زبانی، سطح ادبی، سطح فکری
  • حمزه اکبری زاده، نعمت اصفهانی عمران صفحات 187-205
    زمینه و هدف

    فرم و محتوای هر متن ادبی تاثیری مستقیم بر یکدیگر دارند، به نحوی که نمیتوان آنها را از هم مجزا کرد. بستگی به دیدگاه نویسنده یا شاعر، فرم یا محتوا میتواند بر دیگری غلبه کند و دلالتهای متن را تغییر دهد. مختارنامه عطار از جمله متونی است که با وجود فرم و قالب مشترک رباعی، دارای محتواهای متعددی است. فهم و درک این محتواهای گوناگون نیازمند طبقه بندی و نگاه سبک‌شناسی است، تا بتوان با استفاده از تجزیه و تحلیل این رباعیات، به سبک محتوایی و معنایی آنها دست پیدا کرد. بر همین اساس در این مقاله تلاش شده با رویکرد سبک‌شناسی و با توجه به محتوای رباعیات مختارنامه، مضامین این اثر در رباعیات تجزیه و تحلیل گردد. در این پژوهش مضامین رباعیات عطار استخراخ و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    روش مطالعه

    روش تحقیق در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل اطلاعات مبتنی بر پژوهشهای کیفی با رویکرد سبک‌شناسی، توصیفی و تحلیلی است. منظور از بررسی مضامین، پرداختن به درونمایه های معنامند و تکرارشونده مفهومی است که هم محتوای متن ادبی را سامان میدهد و هم فرم و زیباشناسی اثر را نمایان میکند.

    یافته ها

    رباعیات عطار را میتوان از جهات مختلف بر اشعار دیگر رباعی‌سرایان برتری داد، از جمله مفاهیم ناب اخلاقی و عرفانی که هیچ زمان تازگی خود را ازدست نخواهند داد.

    نتیجه گیری

    درونمایه های عارفانه، تعلیمی، فلسفی، خیامی و عاشقانه مهمترین درونمایه های این اثر است که مضامینی همچون توحیدگرایی، حیرت، تزکیه نفس، مرگ و بی اعتباری دنیا، قلندریات و عشق الهی را دربر میگیرد.

    کلیدواژگان: عطار، رباعیات، سبک شناسی، مضامین فلسفی، مختارنامه، عرفان
  • مرضیه زارع، نرگس محمدی بدر، فاطمه کوپا، حسین یزدانی صفحات 207-224
    زمینه و هدف

    لبخند باشکوه آقای گیل نمایشنامه ای از اکبر رادی متعلق به دهه 60 شمسی است. این نمایشنامه که به برهه ای از تاریخ معاصر ایران اشاره دارد، زندگی یک خانواده اشرافی را پس از اجرای قانون اصلاحات ارضی بنمایش میگذارد. رادی با بتصویر کشیدن شخصیتهایی که دچار بحرانهای روحی و روانی فراوانی هستند، وضعیت نابسامان طبقه فیودال را در آن برهه از تاریخ ترسیم میکند. در این پژوهش، کارکرد گفتگو و شخصیت پردازی در ترسیم این بحران و اوضاع نابسامان بررسی میشود و هدف از این بررسی طرح این مسئله است که نویسنده چگونه با استفاده از این دو عنصر، توانسته است زوایای مختلف زندگی فیودالیسم رو به اضمحلال را بازنمایی کند.

    روش مطالعه

    پژوهش پیش رو مطالعه ای نظری است که به شیوه کتابخانه ای و روش توصیفی-تحلیلی انجام میگردد. محدوده موردمطالعه، نمایشنامه لبخند باشکوه آقای گیل برگرفته از کتاب روی صحنه آبی (دوره آثار، جلد دوم، دهه50، چاپ دوم، (چاپ اول: 1382) است که در انتشارات قطره منتشر شده است.

    یافته ها

    خوی استبدادی و سرکشی، تفاخر و خودبرتربینی، حرافی و پرگویی، تحقیر و کینه ورزی و نگاه از بالا و کاملا تحقیرآمیز به رعیت، ویژگیهایی است که ازطریق گفتگوی بین شخصیتها نشان داده شده است. این خلق‌وخوها، آرزوهای سرکوب‌شده ای است که به عقده تبدیل گشته و سبب بروز رفتارهایی خودخواهانه و گاهی به دور از عقل و انسانیت میشود.

    نتیجه گیری

    اصلاح قانون مالکیت زمین، بعنوان بخشی از برنامه نوسازی در دوره پهلوی دوم، رویدادی است که دگرگونیهای اجتماعی و سیاسی گسترده ای برای کشور بهمراه داشت. یکی از پیامدهای این قانون، زوال طبقه اشراف زمیندار بود. در لبخند باشکوه آقای گیل نویسنده با ایجاد دیالوگهایی مناسب با روحیات و خلقیات شخصیتها، در پی بازتاب اوضاع روحی و روانی فیودال رو به اضمحلال در زمان اجرای قانون اصلاحات ارضی در ایران است. همچنین بحران هویت، مهمترین مسئله ای است که بعنوان یکی از پیامدهای اجرای این قانون آمرانه، در این نمایشنامه بازنمایی شده است.

    کلیدواژگان: لبخند باشکوه آقای گیل، گفتگو، شخصیت پردازی، فئودال، اصلاحات ارضی
  • ابوالفضل مرادی رستا، علی محمد موذنی، معصومه بهبودی صفحات 225-247
    زمینه و هدف

    «حسین بن حسن رودسری گیلانی» با تخلص شاعری «فارغ» یکی از شاعران ناشناخته ایران در قرن دهم و دهه های آغازین قرن یازدهم در عرصه سرایش حماسه دینی است. در این مقاله بر آنیم که ضمن معرفی اجمالی این شاعر گرانقدر و دیوان فارغنامه، به بررسی ویژگیهای سبکی و محتوایی این نسخه از سه منظر فکری، زبانی و ادبی بپردازیم.

    روش مطالعه

    پژوهش حاضر براساس شیوه اسنادی (کتابخانه) و بر پایه مطالعه مستقیم ابیات فارغنامه بوده است. برای انجام این پژوهش، ویژگیهای سبکی، محتوایی فارغنامه ریزبریز و نکته به نکته استخراج شده و آنها را بطور مختصر و مفید مطرح کرده ایم.

    یافته ها

    فارغنامه همچون دیگر حماسه های دینی دوره صفوی آمیخته ای از واقعیت و افسانه است که البته گاه جنبه داستانی و خیالپر‌دازی شاعرانه بر واقعیت برتری دارد؛ اگر چه وجود حضرت علی ‌(ع) یک امر حقیقی در این داستانها محسوب میشود ولی هیچگاه برای ایشان چنین صحنه هایی روی نداده و چنین جنگهایی که تاریخ گواه آن باشد، مشاهده نشده است. سرزمینهای موردنظر نیز در فارغنامه ناشناخته است.

    نتیجه گیری

    منظومه فارغنامه، علی‌رغم اینکه دارای ابیاتی سست و سرشار از ایرادهای لفظی و معنوی است، کتاب موردپسند جامعه مذهبی است. ازجمله ویژگیهای شعری این شاعر، استفاده فراوان از صنایع بدیعی در حوزه بدیع لفظی و معنوی است که از این میان، جناس در حوزه موسیقی درونی، و تشبیه در حوزه موسیقی معنوی پربسامدترین آرایه های ادبی هستند. از دیگر ویژگیهای این نسخه خطی بکارگیری ردیفهای فعلی است؛ بگونه ای که بخش زیادی از اشعار دیوان، مردف هستند. عیوب قافیه نیز در منظومه فارغنامه بسیار دیده میشود. از مهمترین مضامین فکری این کتاب، میتوان مواردی را چون «بنمایه ها و باورهای اساطیری، اندیشه های اخلاقی، اندیشه های مذهبی، مدح و ستایش، دعا و اصطلاحات نجومی» ذکر کرد.

    کلیدواژگان: فارغ گیلانی، فارغنامه، حماسه دینی، حضرت علی (ع)
|
  • Mehdi Khalife, GhorbanAli Ebrahimi, Mehrdad Chatraei Azizabadi Pages 1-16
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    One Thousand and One Nights is one of the ancient and classical Persian texts that in terms of its breadth of content and its references to simple yet profound concepts that have been of concern to human beings throughout history, has been the subject of discussion to this day. The content and conceptual diversity of this work has given rise to the most extensive literary, theological, philosophical and symbolic discussions of this work. But one of the concepts that may not have been well received is the issue of human metamorphosis based on magic and in order to turn in this great work. The purpose of this article is to investigate the role and function of the element of magic and its relationship with rotation in the stories of One Thousand and One Nights.

    METHODOLOGY

    This research has been done with a descriptive-analytical approach and using the library data collection method.

    FINDINGS

    The concept of magic has long had a special place in the narrative literature and mythology of nations. In these stories, especially the ones that project the idea of ​​human metamorphosis in a completely imaginary way, an approach to the rich capacities of imagination in opposition to natural phenomena is conceivable.

    CONCLUSION

    In the stories of One Thousand and One Nights, the strong presence of the concept of magic has caused narrative suspensions and sometimes unravelings. Also, the structural process of concepts such as magic and wandering in One Thousand and One Nights shows them in their interaction with the world of myth, rather than meaning them in the construction of myths.

    Keywords: magic, Crystallization, thousand, one nights, metamorphosis, myth
  • Azadeh Mohseni, MohammadAli Atash Soda, Seyyed Mohsen Sajedi Rad Pages 17-23
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The world of mystical beliefs is based on the knowledge obtained from vague and internal intuition and sensory experience that conventional knowledge and language are not able to express. A hint of knowledge - not descriptive and inexperienced - that is gained through experience. Since the advent of the Qur"anic sciences and even before that, religious scholars, commentators, theologians, orators, parliamentarians, dervishes and Sufis have been well acquainted with the methods of cryptic expression. The most important indicator of the mystic"s thoughts and beliefs is reflection on language, and for this reason it is of special importance. In Persian, many mystics and Sufis have undertaken mystical interpretation of the Qur"an in order to achieve a deeper and more artistic understanding of God"s word, and during this period, various types of interpretation have been formed, one of which is the mystical interpretation of Kashf al-Asrar Meybodi. In this research, the third time of mystery discovery has been discussed from the perspective of layers and cryptographic networks and layers, and based on Roland Barthes cryptographic pattern in three hermeneutic, semantic and symbolic layers, the mystical features of mystical interpretation of mystery discovery in The third turn is analyzed.

    METHODOLOGY

    This study was a descriptive-analytical study in the form of library studies.

    FINDINGS

    In the third turn of Kashfil al-Asrar, Meybodi is a kind of hermeneutic, semantic and symbolic cryptography is an attempt to mystically interpret the verses of the Qur"an.

    CONCLUSION

    Most of the interpretation of Kashfil al-Asrar in the third turn is allusive and symbolic; In other words, Meybodi in this section tries to explore certain aspects of the message of the word in its underlying layers, which are closely related to literary and coded speech. Meybodi engages with the hidden meanings of the word with the help of various hermeneutic, semantic and symbolic codes.

    Keywords: Kashf al-Asrar, Meybodi, the third part, code, layer semiotics, Roland Barthes
  • Kamelia Mohammadbeigi, AmirHossein Mahouzi, Shahin Ojagh Alizadeh Pages 35-56
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Rumi (Mawlānā) is a mystic who has discussed the subject of man and perfect man comprehensively. In his poetry, he introduces a touchstone for being complete and becoming complete. Having contemplated the spiritual life of man and ways to direct him toward perfection, Rumi has gained a great status in Islamic and Iranian mysticism.

    METHODOLOGY

    The present article attempts to compare the major theories of perfection in psychology with Rumi’s Shams Sonnets through an analytical descriptive method and then juxtaposes Rumi’s idea of perfect man with that of psychologists, including Allport, Moslow, Rogers, Frankl, Fromm, Jung, and Perls.

    FINDINGS

    The results show that bearing the problems, overcoming the crises, caring for others’ needs, and fellowship are of the commonalities that the so-called psychologists and Rumi share regarding the process of perfection. Jung and Fromm’s ideas, each with 29% and 22%, are the most similar and Perls and Rogers’s ideas, each with 4% and 7%, are the least similar to Rumi’s elements of reaching perfection.

    CONCLUSION

    Rumi has addressed the content of perfect man in the context of Iranian mysticism and has maintained a personal psychological view toward man and the process of perfection in The Works of Shams and this makes him analogous to the psychologists, such as Moslow, Jung, and Fromm.

    Keywords: modern psychology, growth psychology, perfect man, Rumi, shams sonnets
  • Elahe Ceyhani, AhmadReza Yelmehaha, Maryam Mahmoudi Pages 57-76
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The Chashtiyeh cult is one of the most important Sufi dynasties in Iran, Afghanistan and India. Amir Ropoush"s book Tafsrat al-Ramuz is one of the works of the greats of this dynasty in the 11th century and a combination of poetry and prose. The Masnavi mentioned in this book is of special importance for the Studying of Persian poetry in the chashtiyeh cult. In this article, while introducing the unique version of the book, the linguistic and literary features of the Masnavi of Tafserat al -romooz have been studied.

    METHODOLOGY

    This article is fundamental and theoretical type, and has been written in a descriptive-analytical method with the help of library and filing tools. The verses of Masnavi"s Tafsrat al-Ramuz is 1277 and We got it statistics.

    FINDINGS

    According to the findings, One of the most important intellectual features of Tafserat al-Rumuz"s Masnavi is Paying attention to the oneness of God and vahdate vojud, The guide"s relationship with God, Excessive use of mystical and philosophical terms, and used the Lyrical themes. The main stylistic features of this text is abbreviating phoneme and syllable in Phonetic level and Excessive use of Arabic words, Make original phrases and use pun, balance and leonine verse. as well as the most important literary features of Tafserat al- romuz"s Masnavi is High frequency of simile, Makniya metaphor, metaphor in verb as well as Use different types of word repetition (row, Tashaboh al-atraf, Tard va Aks, Anaphora).

    CONCLUSION

    Although some of these Masnavi have been composed in different rhythm, their stylistic similarities show that the author herself composed these poems. These Masnavi are of special stylistic importance Due to The most important stylistic features of these Masnavi are the use of dynamic and moving images, rich music, repetition and making original compositions.

    Keywords: Amir Rupush, chashtiyeh, Manuscript, Stylistics
  • Zahra Beyrami, Mohammad Hojjat, Majid Hajizadeh Pages 77-99
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Religious epics are considered as a subset of historical epics in terms of subject matter, and the oldest of them is the poem "Aliynameh", the poem "Rabi". This article examines the stylistic features of this work in three areas: linguistic, literary and intellectual.

    METHODOLOGY

    This article is based on library studies and has been done in a descriptive-analytical manner.

    FINDINGS

    The epic-religious poem Aliyameh was written by a poet with the name or nickname "Rabi". This poem is in the convergent sea in 11220 verses and in the subject of Manaqib and Maghazi Ali ibn Abi Talib in the war with Naqsh and Qastin. According to the text of the book, he was born in 420 AH. Sadat Asr, meaning "Ali ibn Tahir Arizi" from Sadat has dedicated the area. This poem was introduced to the literary community of the country in 2000 by Shafiee Kadkani.

    CONCLUSION

    The stylistic coordinates of this work are linguistically the same as the coordinates of ancient Persian or Khorasani style. Literally, this system is a treasure trove of words that are abandoned today. Also, due to the special subject of the system, there are Arabic words with considerable frequency. At the literary level, the most obvious imaginary forms and literary industries are exaggeration and simile. In making metaphorical and metaphorical images, tangible and material elements such as natural and animal factors have been used. In the content section, most of the themes of this poem are based on religious themes, especially the propagation of the Shiite religion. The poet of this poem, although describing the battlefields of Arab heroes, due to his attention and belonging to Shahnameh, often imitates Shahnameh in various forms and even words and expressions that indicate the reference to ancient Iran and the cultural context of Shahnameh, has entered in his work.

    Keywords: Aliyameh, Rabi, religious epic, stylistics, linguistic level, literary level, intellectual level
  • Narges Khani, Enayatullah Sharifpour, AliAsghar Babasefari Pages 101-118
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Prayer has a special place in all human cultures, religions and sects of the world and its effect on the human psyche and peace is certain. The poets of Persian literature, as the possessors of gentle and sensitive souls, have included in their verses, sweet and pleasant prayers, which is one of the deepest parts of their works. In this article, we have examined the prayers in the spiritual Masnavi with emphasis on the impact and contribution of the subject of love in the prayers of this work.

    METHODOLOGY

    This article is based on library studies and has been done in a descriptive-analytical manner.

    FINDINGS

    The subject of prayer is scattered in six books of Masnavi, the frequency of which is higher in the second book. Most of Rumi"s prayers in Masnavi are non-romantic and in the language of fictional characters and are in the service of teaching and counseling. They teach the principles and etiquettes of prayer and are basically in the position of educational literature. Expressed in the language of Rumi himself, they are in the position of lyrical literature.

    CONCLUSION

    Prayer in Masnavi is divided into three categories: educational (request), pure (romantic) and annihilation (God Himself). In prayers and educational anecdotes, the characters of the anecdotes pray to meet their needs, but in pure (romantic) prayers, the expression of needs is less seen and the prayer with the god is seen in the form of love and friendly and two-way conversation. In the prayer of annihilation, the worshiper of love becomes mortal in the presence of God, and in this position the one who prays and the one who answers the prayer becomes one, and that is God himself, and that is why Rumi also attributes prayer, worship and supplication to God. 

    Keywords: Prayer, Love, Rumi, Masnavi ma’anavi
  • Sakineh Nemati, MohammadReza Amini Pages 119-144
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The unknown epic-historical Masnavi of the Turmoil of India describes a tragic war of power in the Great Mongol dynasty in the last years of Shah Jahan"s life based on objective observations and the honest narration of the Persian poet Beheshti Shirazi.This epic is one of the literary works of historiography in the Indian subcontinent combinated of narrative historical and literary narrative by a poet aware of historiography and literary techniques. This study tries to answer the basic question of what are the most prominent stylistic and content features of this work at the phonetic, lexical and rhetorical levels which has been hidden from the view of other scholars. The poet"s attitude towards historical events is analysed too.

    METHODOLOGY

    This descriptive-analytical study was conducted by referring to existing sources and other sources related to the life of Beheshti Shirazi and the stylistic and content characteristics of the Turmoil of india

    FINDINGS

    The research findings show that Beheshti, by mastering the knowledge of the time, familiarity with literary techniques, attending the court of Shah Jahan and directly observing of the historical events of the end of this powerful king and plecise analysising of the events, has composed a coherent narrative of an important and sensitive part of Indian history. He has been presented in 17 events with a smooth expression the beautiful descriptions and illustrations to the readers. Also, the end of the narrative of this sad battle of fratricide is the compilation of instructive advice based on historical documents.

    CONCLUSION

    Easy way to avoid, difficult writing,coherent combination of narrative history and literary narration,increase of verbal music in the form of using nominal rhymes compatible with epic language and epic words in rhyme,weakening the strength of epic language by using the verbs in exding syllabes, low frequency of semantics resulting from phonology, creating formal unity and harmony of words using repetition and punctuation,success in meaningful choices of words and epic combinations and lexical appropriateness, lexical coherence and stability,use of description in the horizontal axis and Vertical storytelling,narrative and descriptive characterization a direct and indirect way,use of pictorial tools of tangible similes, metaphorical metaphors, illustrated exaggerations, documentary allusions, mythical allusions,mystical and epistemological style,Ethics, orientation and depiction of human character and advice are the most central features of the style and content of this Masnavi.

    Keywords: The Turmoil of India, Beheshti Shirazi, Stylistics, Epic-Historical, Shah Jahan's Era
  • Alireza Peyman, Seyyed Morteza Mirhashemi, Hossein Bayat Pages 145-166
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The weekly story system is the fourth work of Hakim Nezami Ganjavi, a talented poet of the sixth century AH. The main subject of this work is the life story of Bahram Gore, from his birth to his disappearance, along with the various stories that are included in it, and among these stories are seven legends that are told in the language of the seven princesses. In this research, with the aim of showing military skills in storytelling, the issue of "narrative speed" in this collection of poetic stories has been investigated.

    METHODOLOGY

    This research has been done in a descriptive-analytical manner.

    FINDINGS

    The study of the speed of narration is to show how long the events and actions of the story occur in a literary work and how much of the story is assigned to them according to each time period.

    CONCLUSION

    The speed of narration is moderate in the whole system and the components of increasing and decreasing the speed of narration are used in a balanced way. Although a number of slowing factors are more in some stories and less in others, due to the artistic aspects and poetic language of this lyrical system, the artistic pleasure of reducing and increasing the speed of narration has helped to balance and moderate the story.

    Keywords: Nezami, Haft Peykar, Narrative Speed, Genet Theory
  • Meysam Hanifi, Rahmatollah Sirat Pages 167-186
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Razeq Fani is one of the prominent poets of contemporary Afghan poetry who, unfortunately, like most of his compatriots, is not well known in Iran. A comprehensive analysis of Persian poetry in Afghanistan is one of the relatively neglected areas in our literary community. In this research, which has been carried out with the aim of recognizing the stylistic features of Raziq Fani"s poetry, an attempt has been made to introduce the great Afghan poet to those who are interested by presenting examples of Fani"s poetry. Also, identifying the position of Razegh Fani as a contemporary poet of Persian literature is one of the objectives of this research.

    METHODOLOGY

    The present study is a theoretical study. Its data were obtained by library method and were done in a descriptive-analytical way and by presenting statistics. The study area is a collection of poems by Raziq Fani, published in Kabul by Hafiz Shariati Sahar. Razegh Fani"s classical poems have been stylized on three levels of language, literature and thought based on the method of Sirus Shamisa.

    FINDINGS

    The most prominent linguistic features of mortal poetry are the use of slang words, ancient words, types of repetitions and novel rhymes. Its literary highlights include the high frequency of the method of proportionality, types of metaphors, new similes, types of irony, symbols, proverbs and allusions. The most important intellectual characteristics of mortal poetry are: love for the homeland, separation from the homeland, social pains and worries, grievances, protests and criticisms, problems and troubles of the land of immigration.

    CONCLUSION

    From the studies done, it can be concluded that Razegh Fani is a master poet who is completely proficient in the principles and rules of classical poetry and is familiar with different angles of Persian poetry and literary traditions.

    Keywords: Stylistics of poetry, Razegh Fani, Contemporary Afghan poetry, language level, Literary level, intellectual level
  • Hamzeh Akbarizadeh, Nemat Esfahani Omran Pages 187-205
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The form and content of any literary text have a direct effect on each other, so that they can not be separated. Depending on the point of view of the author or poet, the form or content can overcome the other and change the meanings of the text. Attar Mokhtarnameh is one of the texts that has many contents despite the common form and format of the quatrain. Understanding these various contents requires classification and stylistic view, in order to achieve the content and semantic style of these quatrains by analyzing them. Accordingly, in this article, an attempt has been made to analyze the contents of this work in the quatrains with a stylistic approach and considering the content of the quatrains of the mandate. In this research, the themes of Attar"s quatrains have been extracted and analyzed.

    METHODOLOGY

    The research method in this study is to analyze information based on qualitative research with a stylistic, descriptive and analytical approach. The purpose of examining the themes is to deal with meaningful and repetitive themes of a concept that organizes both the content of the literary text and the form and aesthetics of the work.

    FINDINGS

    Attar"s quatrains can be superior to other quatrains"s poems in various ways, including pure moral and mystical concepts that will never lose their novelty.

    CONCLUSION

    Mystical, didactic, philosophical, Khayyami and romantic themes are the most important themes of this work which include themes such as monotheism, astonishment, self-cultivation, death and discredit of the world, Qalandariat and divine love.

    Keywords: Attar, quatrains, stylistics, philosophical themes, Mokhtarnameh, mysticism
  • Marzieh Zare, Narges Mohammadi Badr, Fatemeh Koopa, Hossein Yazdani Pages 207-224
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Mr. Gil"s Magnificent Smile is a play by Akbar Radi from the 1960s. The play, which refers to a period in Iran"s contemporary history, depicts the life of an aristocratic family after the implementation of the Land Reform Law. By portraying characters with many psychological crises, Rady depicts the plight of the feudal class at that point in history. In this study, the function of dialogue and characterization in depicting this crisis and unsettled situation is examined and the purpose of this study is to ask how the author has been able to represent different aspects of the life of declining feudalism using these two elements.

    METHODOLOGY

    Leading research is a theoretical study that is done in a library method and descriptive-analytical method. The study area is Mr. Gill"s magnificent smile play, taken from the book On the Blue Stage (Volume, Volume 2, 1950s, Second Edition, (First Edition: 2003), pp. 7-146: 139 pages), which is by Drop Publishing has been published.

    FINDINGS

    Authoritarian and rebellious temperament, pride and arrogance, eloquence and eloquence, contempt and resentment towards other members of the family, and a completely degrading view of the subject from above, are the characteristics shown through dialogue between the characters. The conversations are long and evenly distributed between the characters; This means that the author speaks the language of all his characters, according to the subject, and provides an opportunity for the reader to get to know him and make a more accurate judgment of the character. Children have achieved a kind of individualism or individual autonomy by obtaining a university education in Western universities and having a socially worthy position in terms of employment, and their relationships have been in crisis not only with their family members, but also with society. At the heart of the characters" moods in this play is pride and a sense of revenge. Each character displays these characteristics with his words, which are full of pride, arrogance, contempt and resentment towards the other. This mood is repressed desires that have become entangled and lead to selfish behaviors and sometimes far from reason and humanity. Almost all children wear intellectual masks using English and French words, long philosophical dialogues, reading Forough"s poems, and eating Western food. It"s nothing, it falls.

    CONCLUSION

    The reform of the land ownership law, as part of a modernization program in the Second Pahlavi period, was an event that brought about far-reaching social and political changes for the country. One of the consequences of this law was the decline of the landed aristocracy. Mr. Gill"s glorious smile reflects the life of a family of this aristocratic class. By creating appropriate dialogues with the spirits and temperaments of the characters, the author seeks to reflect the deteriorating mental and psychological state of the feudal lord during the implementation of the land reform law in Iran. Identity crisis is the most important issue that is represented in this play as one of the consequences of the implementation of this authoritative law, and it itself causes other immoral behaviors such as selfish attitudes, cowardice, lack of empathy of family members with each other. The contrast between tradition and modernity and patriarchy has been reversed.

    Keywords: Mr. Gill's glorious smile, Conversation, Characterization, Feudal, Land reform
  • Abolfazl Moradi rasta, Ali Mohammad Momeni, Masumeh behboodi Pages 225-247
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    "Hussein Ibn Hassan Rudsari Gilani" with the pseudonym "Faregh" is one of the unknown poets of Iran in the tenth century and the early decades of the eleventh century in the field of composing religious epics. In this article, while briefly introducing this precious poet and the Fareghname court, we intend to examine the stylistic and content features of this version from three intellectual, linguistic and literary perspectives.

    METHODOLOGY

    The present study was based on the documentary method (library) and on the direct study of graduation verses. To conduct this research, we have extracted the stylistic features, the content of the dissertation in detail and point by point, and we have presented them briefly and usefully.

    FINDINGS

    The Fareghname, like other religious epics of the Safavid period, is a mixture of reality and myth, which, of course, sometimes has a narrative and poetic fantasy aspect superior to reality; Although the existence of Imam Ali (as) is a real thing in these stories, but such scenes have never happened to him and such wars have not been witnessed by history. The lands in question are also unknown in the Fareghname.

    CONCLUSION

    The Fareghname system, despite having weak verses full of verbal and spiritual flaws, is a favorite book of the religious community. Among the poetic features of this poet is the extensive use of novel industries in the field of novel words and spirituality, among which; Puns in the realm of inner music, similes in the realm of spiritual music, are the most frequent literary arrays. Another feature of this manuscript is the use of current rows; In such a way that a large part of the poems of the court are dead. Rhyme flaws are also common in the Fareghname system. Among the most important intellectual themes of this book, we can mention such things as: "Mythical principles and beliefs, moral thoughts, religious thoughts, praise, prayer and astronomical terms".

    Keywords: Faregh Gilani, Fareghname, religious epic, Hazrat Ali (AS)